Hva er folkehøgskole?

«Det beste året i mitt liv!» forteller mange når de ser tilbake på året ved Pasvik folkehøgskole. Det var dette året de møtte sine beste venner og hadde tid til å gjøre akkurat det de ville. Du får oppleve et nært felleskap hvor det å være deg selv er godt nok. Du får et skoleår uten karakterjag og eksamener. På folkehøgskole opplever du en frihet til å følge interessene dine, hvor læring skjer med lyst og gjennom handling, i et felleskap uten press.

Folkehøgskolenes grunnlegger, Grundtvig, var opptatt av at skolen skulle være praktisk, at teori må følges opp av handling. Pasvik folkehøgskole bygger sin pedagogikk på denne filosofien. Som elev hos oss lærer du gjennom å praktisere fag. Erfaringene deles i samspill med andre og stimulerer til videre utvikling, både av deg selv og dine medelever. Det fine med folkehøgskole er at lærerne ikke har alle svarene. Alle får utfolde seg og utforske sine muligheter i et trygt felleskap der alle er like gode og like mye verdt. Et år på folkehøgskole utvikler hele deg, gir deg kunnskap om livet og en solid sosial kompetanse som bygger deg sterkere som menneske. Vi vet at mange arbeidsgivere verdsetter den sosiale kompetansen tidligere folkehøgskoleelever har.

Et folkehøgskoleår

Et folkehøgskoleår er på ni måneder, fra august til mai, og er tettpakket av unike opplevelser og fantastiske studieturer. Det er også internatliv, hvor du deler hus med elleve andre, og sammen finner ut av hvordan dere vil ha det på internatet. Hos oss kan du velge mellom dobbeltrom eller enkeltrom. Mange ønsker å bo på dobbeltrom, for å være mest mulig sosial. Andre igjen foretrekker enkeltrom.

På folkehøgskolen flyter ofte skoletid og fritid sammen. Det meste av undervisning er på dagtid, men vi har også valgfag om kveldene. På Pasvik folkehøgskole kan du velge mellom mer enn femten ulike valgfag. I tillegg har vi en rekke forskjellige fritidstilbud, som aktiviteter i svømmebassenget, ballspill i gymsalen eller spillekvelder i peisestua. Bålkvelder under nordlyset er også populært.

Noe av det mest verdifulle med folkehøgskole er at det det sosiale livet det er en stor del av skoleåret. Her finner du alltid noen å være sammen med. Undervisningen vår er bygd opp rundt dialog og at elevene samhandler med hverandre og med lærerne. En av folkehøgskolens styrker er nettopp å bygge gode felleskap og skape trygge rammer hvor du kan være akkurat den du ønsker å være.  Pasvik er en liten folkehøgskole med bare seksti elevplasser. Her blir alle kjent med alle. Dette bidrar til at vi har et godt og trygt felleskap på skolen vår.

Du kan lese mer om hva folkehøgskole er på www.folkehogskole.no.